Gäst på begravning

Gäst på begravning

På en begravning hör anhöriga och nära vänner till de självskrivna deltagarna. Men även om man inte hör till den avlidnes allra närmaste har man rätt, och kanske även förväntas, att delta i sorgen. Att komma som gäst på begravning betyder ofta mycket för familjen att även du som är avlägsen släkting, arbetskamrat, granne eller vårdare deltar i begravningsceremonin.

Att uttrycka sin medkänsla

Kondoleansen är ett sätt att visa sitt deltagande i sorgen. Genom att ringa, sända blommor, brev eller ett kort gör du ditt deltagande synligt. De anhöriga vet att du tänker på dem. Det bästa är att kunna överräcka en hälsning personligt, men med tanke på avstånd och annat är det inte alltid möjligt.

Begravning i mindre krets

Om de anhöriga vill hålla begravningen inom en mindre krets, utannonseras det i god tid innan begravningen och de gäster som ska närvara får en särskild inbjudan. Detta utannonseras i så fall i god tid innan begravningen.

Klädsel vid begravning

Idag klär man sig ofta mindre formellt på begravningar. Vanligast för män är mörka kläder, svart, mörkblå eller mörkgrå kostym, svart slips är alltid korrekt. (Vit slips för nära anhörig om ni vill). För kvinnor kan det innebära mörka kläder, mörk eller svart dräkt med vit blus, svart klänning, svarta eller mörka strumpor.

Ankomst – Gäst på begravning

Som gäst på begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen. Precis som vid alla sammankomster, är det artigt att varken komma för tidigt eller för sent.

Placering vid begravning – Gäst på begravning

Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

Om du har några frågor eller funderingar angående gäst på begravning som vi har ombesörjt i Tingsryds kommun (Ryd, Urshult, Tingsryd, Väckelsång, Linneryd, Södra Sandsjö, Konga, Älmeboda), Olofströms kommun (Kyrkhult, Olofström, Jämshög) samt närliggande kommuner så kontakta oss.